Per Toni Corral (professor Ciències Socials 2n d’ESO)

Els alumnes de 2n d’ESO han representat la cerimònia d’homenatge medieval a l’àrea de Ciències Socials.

Ens hem de situar al feudalisme. La cerimònia d’homenatge és el primer pas de la cerimònia d’homenatge i investidura per la qual s’establia un pacte de fidelitat o vassallatge. Aquesta cerimònia, formalitzada entre el rei i un noble, es realitzava públicament en la qual el vassall (el noble), agenollat davant del seu senyor (el rei), rebia d’aquest un feu (extensió de terreny sobre la qual tenia la propietat i el domini útil). D’aquí el nom de senyor feudal.

En un temps d’inseguretat i incertesa per les constants invasions (víkings, magiars i sarraïns), s’establia un pacte de fidelitat pel qual el senyor donava protecció i un feu a canvi de fidelitat, servei militar, obediència, consell i respecte per part del vassall.

La cerimònia transcorria així:

– En primer lloc, el senyor i el vassall s’agafaven de les mans (inmixtio manuum).
– Després, posaven les mans sobre l’evangeli o un objecte sagrat, i el vassall jurava fidelitat al senyor (sacramentum).
– El senyor en senyal de pacte i amistat el besava (osculum).
– I a continuació el senyor li donava un objecte o quelcom representatiu que corroborava l’homenatge (investidura).
– El vassall havia de donar al senyor, consell (consilium) i ajudar-lo amb les armes (auxilium) quan fos necessari.

Aquesta cerimònia es feia també amb altres nobles inferiors socialment. Per això, s’ha dit que en el feudalisme tothom és vassall de tothom.

Del text original, els alumnes han fet diverses adaptacions. Aquestes adaptacions han estat molt creatives, molt caracteritzades i molt teatralitzades amb unes posades en escena força interessants.

Una forma diferent de treballar la història.

Galeria d’imatge