Per Paco Cortés (Professor ESO)

El dimarts 4 de febrer els alumnes de segon cicle de l’ESO van assistir a una xerrada protagonitzada per l’Arcadi Oliveres. Aquesta és un activitat inclosa dintre del projecte interdisciplinar anomenat “Inter- Actua”, que els alumnes de tercer estant fent durant el segon trimestre. Un projecte destinat a conèixer i conscienciar a l’alumnat de les desigualtats existents en el món. Per això els professors també van creure oportú que els alumnes de 4t també participessin.

Per intentar explicar qui és l’Arcadi Oliveres diré que aquest barceloní podria definir-se com un economista i activista que ha lluitat i segueix lluitant per la justícia social i per la pau.

Va estudiar Ciències Econòmiques i ha estat professor d’Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Al llarg de la seva vida, i ja des de molt jove, ha a participat i ha sigut membre de manera activa de un gran nombre d’institucions com Pax Christi, la Associació Catalana de Solidaritat i Ajut al Refugiat, Justícia i Pau, de la que va ser president durant molts anys.

Durant tota la seva trajectòria com activista les seva energia ha estat dedicada a la defensa dels Drets Humans, a la denúncia del deute extern dels països pobres, a la denuncia del subdesenvolupament, de la desigualtat, de les relacions Nord-Sud, a la exigència d’augmentar l’ajuda al desenvolupament, a la promoció del consum responsable i de formes d’economia solidària etc .

Va ser, també, l’artífex, l’any 1991, de l’informe dirigit al govern central espanyol, en el que se l’exigia el  compliment dels acords de les Nacions Unides de dedicar el 0.7% del PIB estatal a l’Ajuda Oficial al desenvolupament, cosa que encara avui no s’ha aconseguit

Ha rebut diferents premis com el Premi Constructors de Pau, la Medalla al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona entre d’altres.

Però una de la coses que ens agradaria destacar es que l’Arcadi s’ha convertit en referent per milers de joves catalans que han passat algun cop per les seves xerrades. I avui el tenim aquí i volem aprofitar per que tots vosaltres us pugueu sumar a aquest gran nombre de joves que han tingut el plaer d’escoltar-lo.

Només em queda agrair a l’Arcadi la seva presencia a la nostra escola i la seva disponibilitat per poder fer realitat aquesta xerrada. Moltes gracies Arcadi!

Galeria d’imatges