Per Àngels Casadesús (Professora Cicles Formatius) 

Ja han finalitzat els reptes del curs 2020-21 i l’alumnat del Cicle Formatiu de Sistemes Elèctrics i Automàtics ens mostren el seu procés d’aprenentatge. Aquest cop el repte s’ha basat en l’enllumenat públic i han pogut treballar tant en sistema tradicional com en energies renovables com la fotovoltaica.

Aquests estudis tenen una alta inserció laboral i són una bona aposta de futur. Us adjuntem alguna mostra del treball de repte:

Per Adri Tenorio, Alejandro Carvajal, Pablo Carmona i Zeyu Zeng. 

El primer dia ens van presentar el Repte. Vam anar al carrer a fer fotos dels fanals mentre fèiem un document sobre prevenció de riscos laborals. El segon dia vam fer un muntatge anomenat entrenador de l’enllumenat format per un quadre i uns leds en una platina. El tercer dia va ser el moment de fer la connexió del PLC a través del programa Microwin i Cad-Simu. 

El quart dia de repte vam simular la platina dels leds d’un carrer amb el programa PcSimu. Després, el cinquè dia, ens van explicar la normativa de la ITC-BT 09 i fam fer-ne el test.

En una nova setmana va ser el torn de fer el Micro-Win en una pràctica d’entrades analògiques. Vam acabar les tasques que teníem pendents i vam comprovar les tensions del quadre general dels fanals. Vam comprovar la secció de cable amb el programa Prysmian i vam seguir acabant tasques. L’últim dia vam fer les darreres comprovacions i… tot llest i funcionant!

 

Per Adrian Rodriguez, Roger Badia, Jordi Hernández i Denís Pajuelo​ (Alumnes CFGM Electricitat)

En aquestes últimes dues setmanes els alumnes de primer d’electricitat hem instal·lat dos tipus de lluminàries al taller de treball (vapor de sodi i halogenurs metàl·lics) que funcionen amb energia fotovoltaica. Vam ajuntar plaques solars, connectar-les i posar-les al terrat de l’escola perquè aquestes rebessin la llum del sol i així generar energia i aprofitar-la per encendre els fanals.

A banda de fer l’enllumenat i les lluminàries, vam fer un panell simulant un carrer amb dues files de fanals en les quals el primer transmetia gestionat amb foto cèl·lula i els altres dos amb rellotge.

Per Victor Tejada, Edgar Quesada, Tahoor Murtaza i Carlos Gonzalez (Alumnes CFGM Electricitat)

En aquest repte hem treballat l’enllumenat públic. Vam començar el primer dia amb les explicacions bàsiques: vam baixar al taller elèctric per començar a fer una maqueta de simulació d’enllumenat públic amb leds, i fer-la funcionar amb un quadre d’automatismes.

Al següent dia vam seguir amb els esquemes que havíem de fer i vam seguir cablejant les maquetes, quan vam acabar vam haver de baixar els fanals del taller per veure els materials que tenen dins. Vam haver de mirar les característiques dels fanals i els dos tipus que hi havia, vam analitzar-les i vam fer una fitxa tècnica dels materials, el funcionament i la tecnologia que utilitza cadascun.

Al següent dia, una nova tasca, vam començar a crear esquemes per programar al PLC i vam fer unes noves activitats que ens vam repartir en grups de 4 persones.

El següent pas va ser connectar als fanals unes plaques solars amb bateries per no consumir tanta electricitat i abaixar el preu de la factura. Després vam tornar a muntar els fanals en el seu lloc i vam comprovar el seu funcionament amb un tester, perquè si hi hagués algun error, poguéssim saber-ho.

Aquest repte ens ha ajudat a aprendre moltes coses i a treballar en equip.

Per Agustin Valero, Jan Rodríguez, Aron Expósito i David Garcia​ (Alumnes CFGM Electricitat)

Aquest repte anava relacionat amb l’enllumenat exterior a les vies públiques. El primer que vam fer va ser fer un document amb els riscos laborals de la instal·lació. Després vam començar fent un quadre de comandament d’enllumenat públic i, per altra banda, també vam enganxar una foto d’una via pública amb fanals que havíem de posar leds de color verd, ambar i vermell.

En el quadre de comandament havíem de posar una fotocèl·lula, perquè haguessin posat un objecte o qualsevol cosa que la detectes, s’encendrien diferents línies dels leds (L1, L2, L3).
Quan ja vam acabar i vam comprovar que funcionava tot a la perfecció, vam passar a fer un esquema amb el Cadesimu de la instal·lació amb un PLC. El secretari del grup cada dia havia d’omplir un document explicant el que havíem fet en aquell dia i si ho havíem acabat. També vam utilitzar en el quadre un temporitzador horari i un sensor crepuscular.

Després d’acabar totes aquestes feines ens van fer una prova de la ITC-BT-09. L’endemà després d’haver fet la ITC, alguns vam pujar al terrat de l’escola a col·locar dues plaques solars, una de 12V i l’altre de 48V i les vam cablejar mentre dues persones estaven al taller per passar als cables i acabar de fer la instal·lació. També vam fer amb el Microwin una programació d’un PLC per un control analògic.