Per José María Palacín i Ramón López (professors FP)

Els alumnes de primer i de segon del CFGM d’Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques, acompanyats pels seus professors tècnics Jorge, Ramón i José María, van anar a visitar el parc eòlic de Montargull, a la conca del Barberà, concretament al municipi de Llorà, que està format per 22 aerogeneradors. Aquest parc està enclavat a la frontera de les tres províncies catalanes de Tarragona, Lleida i Barcelona i també de les tres comarques de la Conca de Barbera, Anoia i la Segarra.

De lluny, per la carretera N-2 de Barcelona a Lleida i a l’altura de la Panadella, els aerogeneradors d’aquest parc semblem petits, però atenció a les següents dades:

Cada aerogenerador té una base de 1200 tones de formigó. Cada tram de la torre està unit per 140 cargols, d’una dimensió considerable cadascun. L’alçada de les torres és de 78 metres, què, sumat els 45 metres de la pala, gairebé farien l’alçada d’un edifici de 30 plantes. Cada aerogenerador té un pes d’unes 260 tones, l’equivalent al pes d’uns 240 cotxes utilitaris. De les quals, 150 tones corresponen al pes de la torre. Cadascuna de les pales té un pes de 6 tones.

Amb aquestes dades ja podeu pensar què, vistos de prop, aquests aparells són de mides importants. De fet, a la part final de la visita, hem pogut entrar dins d’una torre en grups de 8 persones. La producció elèctrica de cada aerogenerador suposa el consum anual de mil famílies, estalviant més o menys 22 tones de C02 al medi.

Per experiència pròpia, us podem afirmar que aquest parc està ben situat, ja que el dia de la visita, vent no en faltava. Una mica més i necessitem posar-nos pedres a les butxaques per a no sortir volant!

Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la col·laboració de la FUNDACIÓ ENDESA-EDUCA. Volem agrair especialment la seva atenció al Sr. Jordi Miralles, supervisor del parc eòlic de Montargull, així com a la Sra. Gema Martín, responsable de les visites a plantes eòliques i solars de Enel Green Power, i a la Sra. Alba de l’equip educatiu de la Fundació Endesa i visites EGPE, que ens han facilitat poder oferir l’activitat als nostres alumnes del CFGM d’Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques. Moltes gràcies per obrir-nos les portes d’aquest parc tan espectacular!

Galeria d’imatges